FLAGE SALT

Salt er krydderiet over alle krydderier. Det bruges i stort set al madlavning og er om muligt det krydderi, der bruges absolut mest. Det bruges også til mange forskellige formel, heriblandt saltning, konservering og marinering.

Salt er et mineral der hovedsageligt består af natriumklorid. Det kommer i mange former og afskygninger, og én af disse er flagesalt.

Flagesalt fra karlsens

Om Flagesalt

Oprindelse og produktion

Salt har været brugt i madlavning i flere tusinde år. Hvornår salt blev brugt for første gang vides ikke med sikkerhed, men det er dog sikkert, at det blev brugt allerede 6000 år før vores tidsregning.

Salt sommer i mange former, men denne form for salt er karakteriseret ved dens tørre og flagede saltkrystaller, hvorfra salt typen også har fået sit navn. Saltkrystaller kan forekomme naturligt, men kan også produceres. Flagesalt kommer i forskellige former, men de mest populære former er små, irregulære plader, pyramideformer, kasser eller runde flager. De forskellige former opnås gennem forskellige produktionsmetoder.

Én af de fem smage

Salt er én af dem fem smage, som mennesket kan smage. De resterende fire er surt, sødt, bittert og umami. Salt er altså en helt grundlæggende smag, hvorfor det også er svært at beskrive, hvad salt egentlig smager af.

Forskellige slags salt kan have forskellige smage, alt afhængigt af sammensætningen af mineraler og hvorfra det kommer. Flagesalt har en koncentreret, salt smag og en tynd, knasende konsistens.

Hvad kan flagesalt bruges til?

Egentlig er det lettere at spørge hvad det ikke kan bruges til. Salt kan generelt bruges til al madlavning, da det i de rette mængder fremhæver og komplimenterer alle andre smage.

Der er dog forskel på hvad man bruger forskellige former for salt til. Flagesalt bruges primært som bordkrydderi eller til at drysse over en færdigret som prikken over i’et. Det er hovedsageligt grundet krydderiets kraftige smag og dejlige knasende konsistens. Flagesalt kan nemlig sagtens bruges undervejs i madlavning processen eller i bagværk, hvor dets struktur og form i en vis grad vil forblive intakt.