HEL KARDEMOMME

Kardemomme er et krydderi der kan bruges i både det salte og det søde køkken. Dets fine og bløde smag komplimenterer mange forskellige ingredienser og krydderier, hvilket gør kardemomme til et bredt anvendeligt krydderi.

Kardemomme kan købes både som hele kapsler, afskallede frø og som stødt kardemomme pulver. Ud af disse tre former, er hel kardemomme klart den mest smagfulde.

Karlsens kardemomme

Om Hel Kardemomme

Hel kardemomme

Kardemomme er et krydderi der kan bruges i både det salte og det søde køkken. Dets fine og bløde smag komplimenterer mange forskellige ingredienser og krydderier, hvilket gør kardemomme til et bredt anvendeligt krydderi.

Kardemomme kan købes både som hele kapsler, afskallede frø og som stødt kardemommepulver. Ud af disse tre former, er hel kardemomme klart den mest smagfulde.

Hvad er det?

Kardemomme kommer fra en staudeplante og laves af plantens frø. Hel kardemomme er plantens frøkapsler, som er lysegrønne, ovale og på størrelse med en ært. Inden i kapslerne finder man nogle små, sorte frø og det er dem, der har den karakteristiske smag af kardemomme. 

Smagsprofil

Kardemomme har en fin og behagelig smag, der fungerer godt som kompliment til andre ingredienser og krydderier. Krydderiet har en velafbalanceret smagssammensætning med noter af gran, frugt og mint.

Kardemomme bliver i Danmark især brugt i kage og brød, hvor krydderiets smag virkelig kommer til sin ret. I andre lande, såsom Indien, bruges det også til varme kød- og grøntsagsretter.

Anvendelse

I mange år har kardemomme været brugt som et middel mod forkølelse, da det kan have en positiv effekt på immunforsvaret. Krydderiet bruges dog også til madlavning, hvor det er udbredt i både det salte og det søde køkken.

Hel kardemomme er den mest aromatiske og smagfulde udgave af kardemomme. Ved at krydderiet frø ikke er forarbejdet og malet på forhånd bibeholdes krydderiets forskellige smagsnuancer.

For at få mest muligt ud af krydderiet skal de grønne kardemommekapsler ristes på en tør pande. Når kapslerne ristes frigives både smag og æteriske olier, samtidigt med at kapslerne også åbner sig. Herefter kan frøene sorteres fra og mortes til et fint pulver, som kan bruges til alt lige fra desserter og bagning til marinader og simreretter. Kapsler kan også bruges i hel form, hvor de i særdeleshed gør sig godt i simreretter og til kogning af ris.