HVIDLØGSPEBER

Hvidløgspeber er et blandingskrydderi hovedsageligt bestående af peber og hvidløg. Det har en aromatisk og fyldig smag, som egner sig rigtig godt i det salte køkken. Ved at kombinere flere forskellige krydderier og krydderurter til ét krydderi kan man hurtigt og nemt tilføje en masse smag til et væld af forskellige retter.

Om Hvidløgspeber

Indhold

Hvidløgspeber indeholder hvidløg og peber, men det er ikke unormalt, at det f.eks. også kan indeholde salt, løg, persille, gurkemeje og/eller paprika. Hvilken type peberkorn der bruges til hvidløgspeber kan også variere, men oftest er det sorte peberkorn der bruges.

Til denne type krydderi bruges alle ingredienserne i tørret form. Peberkornene er tørrede og eventuelt kværnede eller malede, det samme gælder for hvidløg og de andre ingredienser.

Smagsprofil

Hvidløgspeber har en kompleks og velafbalanceret smag grundet krydderiets forskellige ingredienser. Hvordan den endelige smagsprofil er, vil naturligvis afhænge af krydderiets ingredienser samt blandingsforholdene. Det er dog smagen af peber og hvidløg der vil være mest fremtrædende.

Peber har en en skarp og behagelig smag med noter af citrus og træ. Det har også en varme, der i moderate mængder kan være meget velafbalanceret.

I denne type krydderi bruges der tørret hvidløg. Smagen af tørret hvidløg er en anelse anderledes end smagen af frisk hvidløg. Tørret hvidløg har gennem tørringsprocessen bibeholdt smagen af hvidløg, men den er mindre skarp. Tørret hvidløg har også en mere udpræget sødme, der går godt i spænd med varmen fra peberen.

Anvendelse

Hvidløgspeber bruges udelukkende i det salte køkken. Her kan det til gengæld bruges i vid udstrækning, da det passer til både kød, grøntsager, pasta, kartofler, brød og fisk. I særdeleshed går krydderiet godt til pizza, gryderetter, simreretter, lasagne, pastaretter og grilning. Det kan dog også bruges til at lave en nem og hurtigt dressing, som en rub eller som et lækkert bordkrydderi