KNUST CHILI

Chili er et krydderi med en masse varme og skarphed.

Der findes mange forskellige chilityper som alle varierer en del i smag og styrke.

Chili bruges i mange lande verden over, men er især populære i det asiatiske og sydamerikanske køkken.

Knust chili fra karlsenskrydderier

Om Knustchili

Historie og produktion

Chili er et krydderi med en masse varme og skarphed. Der findes mange forskellige chilityper som alle varierer en del i smag og styrke.

Chili bruges i mange lande verden over, men er især populære i det asiatiske og sydamerikanske køkken.

Varianter

Der produceres et væld af forskellige chilier verden over som alle varierer i smag og styrke.

Man kan købe chili frisk og chili knust. Den knuste chili er lavet af tørrede chilier, der er brudt ned til mindre stykker.

Smagsprofil

Det mange ofte forbinde med smagen af chili, er den stærke smag som krydderiet indeholder.

Egentlig er den stærke smag slet ikke en smag, men derimod en brændende smerte.

Den stærke, brændende fornemmelse stammer fra stoffet capsaicin, som primært findes i frugternes hvide frø.

Mængden af capsaicin er derfor med til at afgøre, hvor stærk en chili egentlig er.

Forskellige chilisorter har forskellige smage og i frisk tilstand kan smagen indeholde sødme, noter af bær, citrusfrugt, græs, muld og røg.

Smagen kan også være bitter, frisk, skarp, aromatisk eller mere mild

Knust chili har ofte en sødere smag og nogle gange er de også stærkere, end de friske frugter.

Det afhænger dog af chilisorten og produktionsmetoden.

Anvendelse

Frisk og knust chili kan anvendes til utrolig mange forskellige formål.

Det er også et af de krydderier, der ikke er begrænset til det salte køkken.

Mange desserter anvender nemlig også chili for at bringe smag og en smule varme, der kan give en god kontrast til de søde, tunge og frugtige smage.

I det salte køkken kan krydderiet anvendes til stort set alle retter. Man kan bruger det for dets smagsnuancer eller for dets stærke, brændende fornemmelse.

Chili er et af de krydderier, man sagtens kan bruge i begyndelsen af tilberedningen. 

Bruger man chili knust kan man også sagtens tilføje det i starten af madlavningsprocessen. Den længerevarende opvarmning og eventuelle stegning frigiver en masse smag og aroma.

Generelt passer krydderiet godt til stort set alle ingredienser, så der er meget få begrænsninger, når det kommer til dets anvendelighed.