NATRON

Hævemidler bruges rigtig ofte når der skal bages noget. Bagværk som boller, lagkagebunde, hvedebrød, rugbrød og muffins bruger alle sammen en eller anden form for hævemiddel.

Det er ikke ligegyldigt, hvilket hævemiddel der bruges. Der findes nemlig mange forskellige hævemidler som alle har forskellig effekt og derfor også bruges til forskellige ting.

Når man snakker om hævemidler deler man dem op i to kategorier; naturlige og kemiske. Naturlige hævemidler er surdej og gær, som især bruges til at bage brød med. Kemiske hævemidler er potaske, hjortetaksalt, bagepulver og natron. Ud af disse fire, er natron et meget udbredt og populært hævemiddel.

Om Natron

Hvad er natron

Når man snakker om hævemidler så snakker man egentlig om kemiske reaktioner. Det der får brød eller kager til at hæve er nemlig den reaktion der findes sted mellem hævemidlet og de andre ingredienser i dejen.

Natron går også under formlen NaHCO3. Stoffet bicarbonat, som er en del af natron, reagerer når det kommer i kontakt med syre. Gennem denne reaktion skabes der carbonsyre som efterfølgende omdannes til vand og kuldioxid. Det er denne reaktion, der får dejen til at hæve.

Natron kan bruges i mange forskellige former for bagværk, så længe der er en eller anden form for syre i. Hvis der ikke er nogen syre, kan hæveprocessen ikke gå i gang.

Anvendelse

Natron kan bruges til både brød og kage, men bruges næsten udelukkende til bagværk der indeholder en eller anden form for syre.

Når man bruger natron plejer man som regel at blande det med de tørre ingredienser som mel, sukker og salt. På den måde bliver hævemidlet jævnt fordelt i hele dejen. Herefter vil man typisk tilføje de våde ingredienser og en form for syre. Det er vigtigt at man tilføjer syre, da natron ellers ikke vil sætte gang i hævningsprocessen. Tilsættes syren vil hævningen til gengæld sætte i gang og dejen skal af den grund hurtigt i ovnen for at opnå det bedste resultat.