RØGET PAPRIKA

Røget paprika er et rødt pulver-krydderi med en behagelig, sødlig og røget smag. Det er et udbredt krydderi ligesom almindelig paprika, men dets anvendelsesmuligheder er en anelse smallere grundet den røgede smag. Det er dog et meget smagfuldt krydderi, der kan tilføje kompleksitet og dybde til mange forskellige retter.

Om Røget Paprika

Produktion

Paprika laves på peberfrugter fra capsicum annuum familien. 

Denne peberfamilie indeholder både søde og stærke frugter. 

Hvor stærk et paprikapulver er, afhænger af styrken på og kombinationen af de frugter det er lavet af.

Frugterne plukkes og lægges derefter til tørring. 

I modsætning til normal paprika bliver peberfrugterne også røget under tørringen. 

Dette foregår over en periode på 10-15 dage. De tørrede og røgede peberfrugter males til et fint pulver og det endelige produkt er røget paprika.

Denne type paprika bruges i mange forskellige lande, men især Spanien og det spanske køkken har taget krydderiet til sig og bruger det f.eks. i choriza og paella.

Smagsprofil

Den mest fremtrædende smag i dette krydderi må siges at være den røgede smag. 

Sødmen og dybden fra peberfrugten er stadig at finde, men den røgede smag er den der er mest dominerende for dette krydderi.

Røget paprika er et af de krydderi der i sig selv indeholder en umami smag. 

De er den røgede smag der er umami og ved at bruge det kan, man til tilføje ekstra umami til sin madlavning. 

Anvendelse

Når paprika er røget er det i særdeleshed anvendeligt til kød og fed fisk. 

Krydderiet egner sig også utrolig godt til en sovs eller som en ingrediens i en grillmarinade.

Det er dog ikke kun det animalske køkken der kan drage nytte af paprikaens røgede smag. 

Den røgede smag bidrager nemlig med umami, når det bruges i madlavning. 

Derfor bliver røget paprika også i vid udstrækning brugt i det vegetariske og veganske køkken, der af åbenlyse årsager har færre kilder til umami.