TIMIAN

Timian er en krydderurt med en aromatisk smag, der både kan bruges i frisk og tørret form.

Plantens blade er små og grønne med blomster der kan være hvide, lyserøde og røde. Når man bruger timian i madlavning, så er det plantens blade man bruger.

Timian fra Karlsenskrydderier

Om Timian

Historie og produktion

Timianplanten har været brugt til madlavning, medicin og pynt i mange år. Der findes mange forskellige timiansorter, men den stort der hovedsageligt bruges til madlavning, er thymus vulgaris, bedre kendt som havetimian.

Oprindeligt hørte krydderiplanten til i middelhavnområdet og blev brugt i det gamle Egypten og i det antikke Grækenland. Siden da er krydderurten blevet mere udbredt og den bliver brugt i mange lande verden over.

Timian sælges både frisk og tørret og begge produkter kan for det meste fås året rundt. Den friske krydderurt sælges enten som afskårne kviste eller som en hel plante i en potte.

Smagsprofil

Både frisk og tørret timian har en lidt sød myntesmag med associationer til muld og jord. Undertonerne er varme og pebrede, og de tilføjer en dybde til krydderiet. Denne aromatiske men behagelige smag er sjældent dominerende, hvilket også betyder, at timian er et af de krydderier, der kan bruges til mangt og meget. 

Krydderiet matcher og komplimenterer mange andre krydderurter og ingredienser og bruges ofte til at skabe en kompleks og veludviklet smagsoplevelse.

Anvendelse

Nybegyndere såvel som øvede kokke kan drage nytte af at have en pose med timian på deres krydderihylde. Krydderiet kan kombineres med et væld af andre krydderier og krydderurter og kan bruges i utrolig mange forskellige retter. Krydderiet passer dog i særdeleshed godt sammen med en proteinkilde, som kød, fisk og skaldyr, men kan også sagtens bruges til grøntsager.

Det hører til sjældenhederne, at krydderiet bruges i kager og desserter. Hvis det gør, er det oftest i sammenspil med citron eller bær