VANILJESUKKER
Vanilje er et krydderi, der især bruges i det søde køkken. Det er hyppigt at finde i kager, desserter og is, hvor det komplimenterer søde, syrlige og bitre smagsnuancer rigtig godt.
Der findes mange forskellige vaniljeprodukter på markedet. Man kan blandt andet købe hele vaniljestænger, vaniljeekstrakt, ren vaniljepulver, vaniljeessens og vaniljesukker.
I det danske køkken er vaniljesukker utroligt udbredt og det bruges hyppigt til stort set alle former for kage og dessert.
Om Vaniljesukker
En kombination af vanilje og sukker
Vaniljesukker er, som navnet antyder, en kombination af vanilje og sukker. Krydderiets struktur og konsistens kan varierer meget fra producent til producent. Nogle sukkerblandinger har større sukkerkorn mens andre består af pulveriseret sukker.
Vaniljeplanten vokser i tropiske regnskove og er at finde i blandt andet Sydamerika, Madagaskar, Indonesien og Mexico. Stængerne, som egentlig nærmere er bælge, plukkes lidt inden de er modne. Herefter fermenteres de, indtil de får en mørkebrun eller næsten sort farve. Herefter lagres de i et stykke tid, inden de er klar til brug. Når man laver vaniljesukker, bruger man vaniljekornene fra vaniljestængerne.
Smagsprofil
Smagen af vaniljesukker er sød. Sødmen kommer hovedsageligt fra sukkeret, men den søde smag fremhæves og komplimenteres af vaniljekornenes smag. Vaniljens smag er egentlig utrolig kompleks og den er svær at beskrive helt præcist, men den har noter af mørk rom, rosiner og tobak. Denne smag kombineret med sødmen fra sukkeret skaber en sød og dyb smag, der passer rigtig godt til mange forskellige desserter og søde sager.
Anvendelse
Vaniljesukker kan anvendes i mange forskellige slags desserter og søde sager. En klassiker er f.eks. vaniljeis, som virkelig spiller på smagen af vanilje. I Danmark er en småkage som vaniljekranse også populære om julen og de kan ikke laves uden brug af vanilje og sukker.
Vaniljesukker kan bruges i flere forskellige stadier af madlavningen. Bruges det i kagedej kan man med fordel blande sukkeret med resten af de tørre ingredienser, for at opnå en jævn fordeling.