BAGEPULVER

Der findes mange forskellige former for hævemidler, som alle virker på hver deres måde og derfor også kan bruges til forskellige formål. 

Naturlige hævemidler som surdej og gær har været brugt i mange, mange år, når der skulle bages kager og brød. Naturlige hævemidler er dog ikke de eneste hævemidler der findes. Der findes nemlig  også forskellige kemiske hævemidler og de er mindst lige så udbredte. Af kendte kemiske hævemidler kan der blandt andet nævnes natron, bagepulver, hjortetaksalt og potaske. Ud af disse fire, er bagepulver nok ét af de meste udbredte hævemidler.

Bagepulver fra Karlsens krydderier

Om Bagepulver

Hvad er bagepulver?

Bagepulver er et hævemiddel der bruges til kager og brød. På mange måder minder det om natron, der også er et hævemiddel. Bagepulver indeholder nemlig også natron, men indeholder desuden også syre og en lille smule stivelse, hvilket natron ikke gør. Stivelsen er med til at holde pulveret tørt og porøst. Uden stivelsesindholdet vil pulveret have en anden konsistens. 

Indholdet af syre gør, at bagepulveret ikke udleder soda og derfor påvirker bagepulver heller ikke smagen af det endelig produkt. Syreindholdet gør også, at bagepulver virker utrolig hurtigt og nemt får kager og brød til at hæve. Bagepulver er et fint, hvidt pulver der let kan fordeles jævnt i en dej.

Anvendelse

Man kan bruge bagepulver i utroligt meget forskelligt bagværk. Pulverets hævningsevne aktiveres, så snart det komme i kontakt med en våd dej. Kontakten med væske gør, at der begynder at blive dannet kuldioxid, hvilket får dejen til at hæve. Netop af den grund er det også vigtigt, at dejen bages umiddelbart efter det er blevet tilføjet.

Bagepulver kan generelt bruges til de fleste former for bagværk og kan også sagtens erstatte natron. Hvis det bruges som substitut for natron er det dog vigtigt at være opmærksom på, at der skal bruges en større mængde bagepulver end den mængde natron der står beskrevet i opskriften.

Når man bruger bagepulver blandes det tit med de tørre ingredienser, for på den måde at få det fordelt så jævnt som muligt.