HEL SORT PEBER

Hel sort peber er et krydderi der kan bruges til mangt og meget. Det er et basiskrydderi, som i stor stil bruges i det salte køkken. Sorte peberkorn er udbredte verden over og bruges i dansk såvel som indisk og sydamerikansk madlavning. Hele peberkorn fås i flere forskellige farver og smagsvarianter, men sorte peberkorn er én af de mest populære.

Om Hel Sort Peber

Hvor kommer hel sort peber fra?

Sorte peberkorn kommer fra peberbusken Piper Nigrum. Buskens bær plukkes før de er modne, hvorefter de lægges til tørring og fermentering i solen. Denne proces tager omkring en uges tid og det færdige produkt er hele sorte peberkorn.

Smag og aroma

Hel sort peber har en behagelig skarp og aromatisk smag med en efterfølgende varme og noter af træ. Disse smagsnuancer passer godt ind i det salte køkken og kan komplimentere kød såvel som grønsager og kulhydrater.

Den mest fyldige smag opnås ved at bruge kornene hele eller friskkværnede, da peberkornenes smag vil mildnes og blive mere neutral, hvis de har været kværnet eller stødt i en længere periode inden brug.

Hel sort peber bruges i mindre udstrækning i det søde køkken og hovedsageligt i malet eller stødt form. 

Anvendelse

Hel sort peber kan bruges til mange forskellige formål, hvilket gør det til et populært krydderi blandt forbrugere. Bruges kornene hele er de i særdeleshed velegnede til dressinger, marinader, syltning, gryde- og simreretter og lignende. 

Hel sort peber kan også kværnes i en peberkværn og bruges som både madlavnings- og bordkrydderi. I mange tilfælde er det at foretrække at bruge friskkværnet peber frem for allerede kværnet peber, da smagen og aromaen er mere fyldig og fremtrædende.

Hel sort peber kan også bruges:

  • I knust eller groft malet form, som fungerer godt til madlavning såvel som bordkrydderi. 
  • I stødt form, som bruges til stort set alle formål, heriblandt også bagning.