HEL SPIDSKOMMEN

Spidskommen er en krydderurt, der i mange hundrede år har været brugt til madlavning. Krydderiet består af plantens frø, som kan bruges i hel eller stødt form. Den mest udbredte form for spidskommen i Danmark er stødt spidskommen, men i mange andre lande er hel spidskommen en integreret del af madlavningen.

Hel spidskommen fra Karlsenskrydderier

Om Hel spidskommen

 Produktion

Spidskommen kommer fra planten cuminum cyminum, som er en ét-årig krydderurt. I hver af plantens frugter kan man finde et frø, som er dét, der bruges i madlavning. Disse frø høstes når frugterne er modne. Efterfølgende lægges de til tørring og bliver eventuelt også ristede, hvorefter de er klar til brug i hel form.

Smagsprofil

Hel spidskommen har en kraftig og fyldig smag. Det er et aromatisk krydderi med en skarp, varm og bittersød smag. Krydderiet gør sig bedst i samspil med andre krydderier, som nelliker, salt, peber, chili, paprika og ingefær.

Anvendelse

Hel spidskommen kan anvendes på to forskellige måder; i hel form og i stødt form. Vælger man at anvende frøene hele, vil man kunne fornemme deres struktur i den færdige ret. At bruge frøene hele giver dog en god smag til retten og er især anvendt i f.eks. karry- og simreretter.

Hel spidskommen kan også bruges i stødt form og man opnår det mest aromatiske og smagfulde resultat ved at støde det derhjemme. Frøene hældes i en urteblænder eller en morter, hvorefter de blændes eller stødes til et fint pulver. Dette pulver kaldes også for stødt spidskommen og kan bruges i alt fra simreretter til marinader, rubs og dressinger.

Bruges frøene hele er det vigtigt, at de svitses i lidt olie inden brug, da varmen og olien er med til at trække mere smag ud af frøene. Stødt spidskommen har også gavn af at blive ristet inden brug, i særdeleshed hvis krydderiet skal bruges til sammenkogte retter eller simreretter.