OREGANO

Oregano er en krydderurt hvis blade bruges i tør såvel som frisk form. Oregano går også under betegnelsen ”bjergenes fryd”, da plantes violette farve plejede prydede bjergsiderne i middelhavslandene, hvor krydderiet oprindeligt stammer fra. Krydderiet er i dag populært i mange lande, men associeres især med pizza og pastaretter.

Oregano fra Karlsenskrydderier

Om Oregano

Historie og produktion

Oregano stammer fra Europa og er i flere hundrede år blevet brugt i madlavning og til medicinsk brug. Planten dyrkes i store dele af verden, men den trives bedst i et lunt klima.

Frisk oregano sælges både afskåret og i en potte. Det tørrede produkt består af plantes tørrede blade der eventuelt er knuste.

Smagsprofil

Den friske udgave af oregano har en fyldig smag med en anelse bitterhed. Krydderiet indeholder også sarte noter af græs og mint. Den tørrede udgav har en mere sødlig, varm smag med diskrete noter af træ.

Der findes flere forskellige oregano sorter og de varierer alle i smag. Nogle sorter er sødere, nogle mere bitre og andre er stærkere.

Krydderiet kan nemt fordeles jævnt i en ret, ligegyldigt hvilken form det bruges i. 

Det efterlader ikke nogen bemærkelsesværdig tekstur og ændrer heller ikke på rettens konsistens.

Anvendelse i madlavning

Oregano er et krydderi der hører til i det salte køkken. 

Med dets søde og bitre smagsprofil passer det perfekt til både kød og grønsager, men passer især godt til retter med tomat.

Krydderurten kan både bruges frisk og tørret. Den friske udgave har en mere intens og frisk smag end den tørrede udgave. 

Man kan nemt udskifte frisk oregano med tørret og omvendt, selvom det vil ændre en anelse på den færdige rets smagssammensætning.

 Bruges krydderiet friskt, er det bladende man skal bruge.

Dette krydderi behøves ikke nødvendigvis at blive tilberedt. 

På trods af at det tager sig særdeles godt ud i tomat- og simreretter, kan det sagtens bruges til dressinger og i salater, hvor det ikke bliver tilberedt.