RAMSLØG

Ramsløg er en krydderurt med lange, ellipseformede, grønne blade. Krydderurten vokser i mange danske skove, i parkarealer og i private haver. Dens karakteristiske duft af hvidløg gør urten let at genkende og dens mange anvendelsesmuligheder gør den velegnet til madlavning.

tørret ramsløg fra karlsens

Om Ramsløg

Produktion

I mange 100 år er ramsløg blevet brugt som både medicin og i madlavningen. Urtens sæson starter tidligt på foråret og varer indtil først på sommeren. Nu til dags kan man få ramsløg året rundt, både tørret og frisk.

Friske ramsløg sælges oftest i buketter, men kan af og til også købes i potter. Tørret ramsløg er lavet af krydderurtens tørrede blade der enten knuses eller pulveriseres. Slutproduktet afhænger af produktionsformen og vil variere i struktur. 

Smagsprofil

Ramsløg kaldes også vild hvidløg og det er der en grund til. Planten har nemlig en kraftig og skarp smag der minder meget om hvidløg. Hvidløgssmagen er dog også kombineret med en mere sødlig smag og noter af ærter. Når krydderurten tilberedes bliver den kraftige hvidløgssmag mere mild og samtidigt bliver smagen af ærter mere fremtrædende.

Anvendelse

Traditionelt set har ramsløg hørt foråret til, da det er i forårsperioden, at urtens blade er klar til brug. 

Ramsløg er en alsidig krydderurt, der både kan spises frisk og tilberedt. Bruges den rå er smagen skarp, hvorfor den også skal bruges i moderate mængder. I rå form er den velegnet til pesto eller som smagsgiver til salater.

Når urten tilberedes forsvinder noget af hvidløgssmagen. Til gengæld træder urtens sødlige noter og ærtesmag tydeligere frem. Tilberedt kan ramsløg bruges til mange forskellige formål, men mister megen smag under lang tilberedning. Derfor kan man med fordel tilføje nogle blade hen imod slutningen af tilberedningstiden.

Ramsløg er særdeles anvendeligt til dressinger, mayonnaise, pesto, sauce og sammen med kød, fisk, pasta og grøntsager, herunder især svampe, kartofler, rodfrugter og lignende. Grundet dets hvidløgslignende smag kan ramsløg også sagtens bruges som et substitut til hvidløg, især hvis man ønsker en lidt mildere hvidløgssmag.