ROSMARIN

Rosmarin er et meget alsidigt krydderi med mange gode egenskaber. Det er en velkendt krydderurt, der hovedsageligt bruges i det salte køkken, især sammen med kød og kartofler. Grundets dets aromatiske smag bliver det også nogle gange brugt i det søde køkken, hvor det især bruges i kager.

Rosmarin fra Karlsenskrydderier

Om Rosmarin

Produktion

Rosmarin er en stedsegrøn buskplante som oprindeligt kommer fra middelhavslandene. Det er krydderurtens blande som bruges i madlavning, men somme tider bruges hele kviste f.eks. til simreretter og til at koge fond på.

Som med de fleste andre krydderurter sælges rosmarin både frisk og tørret. Det er muligt at købe frisk rosmarin som afskårne kviste eller som en helt plante i en potte.

Tørret rosmarin er lavet af krydderurtens blade. Efter bladene har været til tørring knuses de, så de let kan bruges til madlavning.

Smagsprofil

Rosmarin er en utrolig smagfuld krydderurt som bidrager med en masse smag til de retter den bruges i. Derfor skal man også bruge det med måde, da det i større mængder nemt kan komme til at overdøve nogle af de andre krydderier og ingredienser.

Frisk rosmarin har en kompleks smagsprofil med nuancer er mint, salvie og peber. Eftersmagen er en anelse bitter med noter af træ og gran. I modsætning til mange andre krydderurter, så beholder rosmarin en stor del af sin smag og intensitet gennem tørringsprocessen. Derfor er tørret rosmarin næsten lige så smagfuld og kraftig som den friske slags.

Anvendelse

Rosmarin bibeholder en stor del af sin smag og intensitet ved langvarig tilberedning. Det betyder også, at krydderurten egner sig aldeles godt til brug i simreretter eller i starten af madlavningsprocessen. Den kan dog også sagtens bruges henimod de sidste faser af madlavningen.

Krydderurten passer til mange forskellige ingredienser, men komplimenterer især fjerkræ, svinekød, lam, oksekød, fede fisk, kartofler, løg, rodfrugter og svampe. I det søde køkken bruges rosmarin tit sammen med citron.