SALVIE

Salvie er en skøn krydderurt med en kraftig smag der hovedsageligt bruges i det salte køkken. Det er en af de krydderurter man aldrig kan tage fejl af, da dens karakteristiske smag og duft er let at kende. Dens smukke, sølvgrønne blade gør sig også godt som pynt og i f.eks. drinks og cocktails.

Salvie fra Karlsenskrydderier

Om Salvie

Produktion

Salvie er en krydderurt der, som mange andre, både sælges frisk og tørret. Frisk salvie sælges som afskårne kviste eller i en potte.

Når man bruger salvie, er det hovedsageligt krydderurtens blade der er anvendelig. Derfor er tørret salvie også lavet af krydderurtens tørrede blade, der kan knuses eller pulveriseres. Det gør krydderiet let at bruge til madlavning i hverdagen. 

Smagsprofil

Som det er tilfældet med de fleste krydderurter, så er der forskel på smagen af frisk og tørret salvie. Når salviebladene gennemgår tørringsprocessen, mister de helt naturligt en smule smag, alt imens andre smagsnuancer træder tydeligere frem.

Salvies smagsprofil er domineret af en gennemtrængende og krydret smag. Den har en let bitter og pebret smag med frugtige undertoner og en mintlignende kølighed. Det er altså en meget kompleks smag med mange forskelligartede smagsnuancer.

Anvendelse

Når det kommer til salvie, så skal man udvise et forsigtighedsprincip. Krydderurten har nemlig en kraftig smag, der hurtigt kan blive meget gennemtrængende. Derfor behøver man ikke at bruge meget af den, for at få manden til at tage smag efter krydderurten

Krydderurten passer godt til mange ting, men gør sig især godt i kombination med fed mad i form af flæskesteg, pølser og saucer. Her formår salvie nemlig at skære igennem det fede og understøtte smagen af umami.

Salvie kan dog sagtens gå til andet end fed mad. Krydderurten passer nemlig godt sammen med robuste grønsager som f.eks. græskar og kartofler, hvor den giver de tunge grøntsager et løft og noget friskhed.