STØDT SORT PEBER

Sort peber er et populært krydderi og bruges i rigtig mange forskellige retter. 

Oprindeligt kommer de sorte peberkorn fra Indien og er et af de første krydderier mennesker begyndte at bruge i deres madlavning. Nu til dags bruges sort peber stort set i alle Verdens lande. 

Stødt sort peber er en forarbejdet udgave af hele sorte peberkorn og er et basis krydderi der kan findes i de fleste hjem.

Stødt sort peber fra karlsenskrydderier

Om stødt sort peber

Hvor kommer stødt sort peber fra?

Stødt sort peber laves af hele sorte peberkorn, som vokser på peberbusken Piper Nigrum. Bærrene plukkes før de er modne, hvorefter de lægges til tørring og fermentering i solen. Denne proces tager omkring en uges tid. Når de sorte peberkorn er tørrede og fermenterede bliver de stødt og det endelige produkt er et fint, gråbrunligt peberprodukt i pulverform.

Smag og aroma

Sort peber har en skarp men behagelig smag. Krydderiet har noter af træ og citrus og giver en varm fornemmelse i munden. Den varme fornemmelse komme fra stoffet piperine, der naturligt findes i peberkorn. Er sort peber hoved-krydderiet i en ret, vil den varme fornemmelse og skarpe smag være dominerende for retten.

Stødt sort peber har en lidt mildere pebersmag, da peberkornenes forarbejdning og lagring inden brug mildner smagsnuancerne. Derfor anbefaledes det også at bruge pulveret til sidst i madlavning processen, så krydderiets smagsnuancer bevares. Den lidt mildere smag betyder også at krydderiet passer til folk med en mere sart smagsløg.

Anvendelse

Stødt sort peber anvendes hovedsageligt i det salte køkken, hvor det ofte bruges til at komplimentere en umami smag fra f.eks. kød, æg og svampe. Stødt sort peber er et fint pulver der let kan distribueres jævnt i alt fra gryderetter, tærter, sovser til våde og tørre marinader og dressinger.

Stødt sort peber bruges dog også i det søde køkken, hvor krydderiet hovedsageligt bruges i bagværk. Det er især i juletiden at stødt peber finder vej til det søde køkken, hvor det bruges til at bage småkager som pebernødder og peberkager.