STØDT SPIDSKOMMEN

Spidskommen er en ét-årig krydderurt hvis frø bruges til madlavning. Frøene kan bruges i hel og stødt form, og hvilken form man vælger at anvende vil have indflydelse på krydderiets smag.

I Danmark er det ofte den stødte form der bruges, som er et fint, brunt pulver med en frisk og aromatisk duft.

Stødt spidskommen fra Karlsenskrydderier

Om Stødt Spidskommen

Historie og produktion

Spidskommen er en ét-årig krydderurt hvis frø bruges til madlavning. Frøene kan bruges i hel og stødt form, og hvilken form man vælger at anvende vil have indflydelse på krydderiets smag.

I Danmark er det ofte den stødte form der bruges, som er et fint, brunt pulver med en frisk og aromatisk duft.

Sådan laves det

Spidskommen vokser de fleste steder, hvor forholdene er til det.

Hvor planten oprindeligt stammer fra vides ikke med sikkerhed, men den forbindes ofte med det indiske køkken, middelhavskøkkenet og det mellemøstlige køkken.

Spidskommen er enårig plante, hvilket betyder, at den skal gensåes hver sæson.

Det er plantes frø der bruges i madlavningen og disse høstes, når de er modne. Herefter tørres og ristes frøene, for til sidst at blive stødt til et fint og orangebrunt pulver. 

Smagsprofil

Stødt spidskommen er et krydderi, der kan bruges i et væld af forskellige retter.

Med dets organiske, varme og aromatiske smag komplimenterer det både kød og grønsager.

Stødt spidskommen tager sig godt ud i kombination med andre krydderier for at opnå en dyb og kompleks smagsprofil.

Stødt spidskommen er blandt andet oplagt at kombinere med krydderiet som salt, kardemomme, muskatnød, allehånde, oregano, timian, peber og fennikel.

Anvendelse

Mange krydderurter har været brugt som lægemiddel og dette gør sig også gældende for frisk spidskommen.

I Danmark har spidskommen også været brugt i diverse kærlighedsmidler, inden det begyndte at blive anvendt som smagsgiver til madlavning.

På trods af, af spidskommen i alle dets former har sin oprindelse i Indien, Mellemøsten og middelhavslandene, kan det bruges til mange forskellige retter.

De mest klassiske anvendelsesformer er til kødretter og karryretter, men det kan bruges til alt fra marinader til dressinger og gryderetter.

Som det er tilfældet med mange andre krydderier, skal spidskommen også svitses for at opnå den mest fyldige smag.