KARRY

Karry er et blandingskrydderi som egner sig til mangt og meget. Det passer dog i særdeleshed godt til sammenkogte retter, kylling, ris og retter med sovs.

Blandingskrydderiet er et fint, gult pulver sammensat af flere forskellige andre krydderier, hvilket giver karryen sin karakteristiske smag.

HUSK at se vores CP44 karry projekt – du kan se og læse om det HER

 

Karlsenskrydderier standard karry

Om Karry

Historie og produktion

Krydderiet karry stammer fra Indien, hvor det er at finde i mange forskellige afskygninger. Krydderiblandingen har været i brug i flere tusind år, men det var først i 1700- og 1800-tallet at karryen blev udbredt til flere af verdens lande.

Krydderiets mange ingredienser plukkes, tørres, ristes og/eller forarbejdes på anden vis, inden de males til et fint pulver og blandes sammen til det endelige produkt.

Smag og aroma

Hovedingredienserne i et karrypulver er krydderier som ingefær, hvidløg, gurkemeje, koriander, spidskommen og chili/cayennepeber. Der kan dog forekomme variationer i karryblandingers indhold hvorfor man af og til også kan finde ingredienser som sennepsfrø, bukkehornsfrø og nelliker i et normalt karrypulver.

Krydderiet har en kompleks smagsprofil hvor de forskellige ingredienser komplimenterer og understøtter hinanden. Sammenspillet mellem ingredienserne giver krydderiet en varm, krydret smag der giver fylde og karakter til mange forskellige retter. Grundet krydderiets karakteristiske smag bruges det ofte som hovedkrydderi i retter. Dets komplekse smag og mange ingredienser gør nemlig at karry er et krydderi der virkelig har en fremtrædende og behagelig smag.

Anvendelse

Karry bruges ofte i forbindelse med sammenkogte retter, hvor der som oftest bliver serveret ris til. Det gode ved karry er, at dets karakteristiske og fyldige smag giver maden karakter. Derfor behøver man sjældent at supplere med flere krydderi end salt.

Krydderiet egner sig godt til mange forskellige slags retter, men komplimenterer især retter der indeholder grønsager, fisk, kylling og linser. Man kan dog også sagtens kombinerer det med både oksekød og svinekød.

For at opnå den bedst mulige smag er det vigtigt, at krydderipulveret kort ristes på panden i forbindelse med madlavning. Varmen og ristningen er nemlig med til at frigive smagsstoffer og aromaer som udvikler sig til en mere dyb og kompleks smagsprofil.

Er du mere nysgerrig på karry – så vil vi gerne inviterer dig hen på vores stolthed inden for karry – mød verdens bedste karry her –  “CP44”